MEHNAH DI BUMI UK(Bahagian 4)

Tingkat dua sekolah saya

"Are you sure you want to meet Rachel, face to face? Iffah I'M WORRYING!!" Philippa yang ceria dan girang itu menjerit. 'Eksyen'nya sering membuatkan kami ketawa. Saya menenangkannya.

"Philippa, do you want Britney not being friends with us? We HAVE to do this!" Kata saya.

"Yea but that won't work. Rachel is such a freak.." Perkataannya tidak berhenti di situ. Adalah, perkataan yang saya tak mahu sebut di sini. Web untuk berdakwah nak sebut benda tak elok pula..

"Ahhh... Don't worry! She's not that bad!" Kata saya seraya menarik tangannya. Philippa mengekori.

"What if she scratch you???" Philippa masih lagi risau. Mengalahkan saya!

"Aaaw really, Philippa... Philippa, she's not an animal!" Saya mempercepatkan langkah. Malas layan budak ni.

"Shut up Philippa. Iffah is not a baby! You don't really have to worry for her. She's not that dumb." Hannah pula menyampuk setelah lama berdiam diri.

"Alright, alright. I'm just worrying. Cause I love you Iffah." Katanya seraya disambut tawa oleh kami semua.

"Lesbian." Putus Danielle, perkataan itu memang kegemarannya. Kami berempat ketawa seraya mengorak langkah dengan tujuan, ingin menyelesaikan masalah daripada terus-terusan bermusuhan.



ALHAMDULILLAH

"Ahh, that person again." Kedengaran satu suara berkata.

"What do you want?!?!?!" Salah sorang dari mereka menjerkah.

"You freak! You dumb! You.." Philippa dengan dahinya berkerut melawan mereka. Saya dan Hannah mula panik. Danielle keliru.

"Wow! Hold on!" Jerit saya. Rachel tidak berkata apa-apa. Diam sahaja. Sambil mengikis kukunya.

"Rachel. I know why you did this. Rachel, as if you know, if you do something like this most people actually might hate you even more. They all know who you are and who I am. Apart from these people, they're on your side because they don't even know me before. If you just change your personality, I believe we can all be friends and everyone will forgive you and we all will be happy." Suara saya mendatar. Tak guna bertengkar. Ibarat menyimbah minyak ke dalam api.

"You know that they hate it when you say something rude. Try not to be rude then. If you say rude things about me, isn't it will make it worse? That will just make the saying even stronger and your effort means nothing. Think about it. And just to remind you, that we're open-handed." Di situlah noktah perbicaraan saya bersamanya pada waktu itu. Dia tidak menjawab walau sepatah. Kami berempat melangkah dan tetap berdiam. Sampai ke tempat yang sunyi dari pemandangan orang, barulah kami mula berbicara.




"Ish Iffah. I was following you cause I thought that you might pull her hair or something. Why the hell don't you just shout at her so she knew what is she doing?!?!?!" Luah Philippa yang ceria tetapi garang juga orangnya. Saya hanya tersenyum.

"Philippa Iffah is tired of fighting. " Kata Hannah. Danielle lebih selesa berdiam diri.

"But she has the right to punch her mother!" Kata Philippa.

"Why the hell should I?? It's not even Rachel's mum's fault." Kata saya.

Perbualan kami berterusan hingga ke satu topik.

Ethan, pelajar lelaki datang menghampiri.

"Iffah Rachel is crying! Again!" Katanya.

"Kingki baby." Danielle berkata.

"Not now, Dee." Kata saya.

"Is it because of me?" Soal saya.

"I think so. Cause everyone is talking about you. But I don't think that they hate you this time. Cause Rachel didn't say anything. She usually will go like,"She's the worst person ever! Evil! Dumb! Cruel! Nyenyenyenyenyeee.." Ejek Ethan.

"Kingki baby." Dengus Danielle.

"DEE!" Jerit kami.

"Okay.. okay.." Danielle mengalah.

"Iffah I'm warning you. Please don't be friends with her. You know what she's like..."

"But how could it be? Brothers and sisters, friends ..We're all like, falling apart!" Jawab saya. Tidak tertahan lagi. Apa tidaknya. Hannah dan juga adiknya juga asyik bergaduh berkenaan hal yang sama. Teman saya yang mempunyai kembar dan menyebelahi pihak yang berbeza juga tidak bercakap sesama sendiri. Ramai yang berpecah belah, setengah berkawan dengan saya sebahagiannya lagi bersama Rachel. Sampai ke rumah, adik beradik pun tidak bercakap. Besarnya pengaruh fitnah..

"Yes.. I can't stand it anymore.." Satu suara mencelah.

"Rachel...??" Serentak kami merenung dalam. Tidak percaya.



Terima kasih ya ALLAH. Belum pun tiga hari hal ini berlangsung.

Sesungguhnya, saya tidak terdaya. Sudahlah. Perpecahan sudahpun berlaku dalam umat islam. Statistik keluarga yang berebut harta, adik-beradik yang sudah dewasa tetapi jarang sekali bersemuka dengan senyuman paling bahagia, persahabatan yang rosak kerana mengejar pangkat dan nama, pembuangan bayi yang berselerak di tong sampah, sungai, masjid, semak dan hutan belantara.. Anak yang lari dari rumah meninggalkan ibu dan bapa.. Kakak, abang dan adik berbunuhan sesama sendiri. Itulah Malaysia. Yang terjadi di sini jarang sekali.

Saya rindukan perdamaian. Seorang teman saya sebelum pulang ke Malaysia pernah mengungkap kata..

"Iffah.. Saya takut la balik Malaysia.. Tak selamat.."

Saya nantikan Daulah Khilafah itu menjelma.
*

Syukur dipanjatkan ke hadrat Allah.

Seminggu dan sehari menjelang usia Rachel berada di sekolah baru. Dua minggu sehari saya berada di situ. Rachel berpindah ke sekolah lain. Alhamdulillah, sempat berdamai.

Hari itu juga bersatu semula pelajar-pelajar di dalam Department of Year 8. Bangunan sekolah yang tersergam megah menjadi tempat berkumpulnya kami. Taman-taman dan permandangan indah sekitar sekolah menjadi saksi. Burung-burung dan pepohon yang menari berzikir tiada henti. Alam merestui.


Perdamaian antara yang muslim dan non muslim.

Kami boleh lakukannya!

“Engkau damaikan orang yang bertengkar, menyambung persaudaraan yang terputus, mempertemukan kembali saudara-saudara yang terpisah, dan ‘membina jambatan’ ( berhubung ) dengan berbagai kelompok dalam Islam serta mengukuhkan ukhuwah di antara mereka, adalah amal soleh yang besar pahalanya. Barangsiapa yang ingin dipanjangkan usianya dan dibanyakkan rezekinya, hendaklah dia menyambungkan tali persaudaraan (silaturrahmi).”  ( Hadis riwayat Bukhari dan Muslim )

Sedangkan kami yang mempunyai perbalahan sesama non-muslim kurang dari tiga hari, bagaimana dengan kalian yang dikerumuni orang Islam yang ramai disekelilingmu? Hentikanlah permusuhan. Ingatlah perdamaian, nescaya akan kalian temui damai yang hilang itu. Kebahagiaan yang tiada tandingan, ukhuwah dan mahabbah dijalinkan, bina keharmonian sesama insan...

Apatah lagi jika kalian punya pertalian darah.

Allah Maha Besar.

..BERSAMBUNG..

Mencari Dan Terus Mencari Damai Yang Hilang

Jumpa Lagi, Insyaallah...






Comments

Macedonia said…
keep it up Iffah ^_^.
Anonymous said…
Proud of you dear...

Love,
Harr
Thankiieeesss harr<3 i hope somedays i'll meet you sis :)
laniaz_ said…
salam iffah.

wah, kagum dengan penulisan iffah. you're thirteen years old and the quality of your writings are like a 20 something person. i can only write like this when i was 17 or 18.

good! keep it up :)

just a thought though, you have quite a few widgets on the side of your blog. boleh sebabkan blog iffah jadi heavy untuk loading. in malaysia especially, the internet speed is still slow, so it might take longer for people to load your blog. and this can put people off from accessing the blog.

If you like, maybe you can reduce a few of the widgets?

p/s binnabil huda tu sangat sangat sangat best! group apa ye?

zainal
newcastle
Wassalam laniaz

Alhamdulillah, andai bernilai untuk agama kelebihan mesti dimanfaatkan sebaiknya. Bukan sebagus mana pun (^_^)

La, uncle ni ke yg minx url blog saya haritu, ingatkan sape la.yes memang nak reduce widget tu tapi hari ni baru ade internet. gosh -_- thnx ats pandangan :)

binnabil huda tu tak pasti dari group mana. lupa. hijjaz maybe? Mr google or Mr youtube might help? :)
laniaz_ said…
uncle? i am not that old. haha. uncle is better suited for nadhila or ucai. not you ande nabhan. huu.

p/s tak nak approve friend facebook saya?
eehhh habis tu nak panggil ape? saya familiar dengan uncle utk pakcik pakcik UK ;P

Ohh, nama apa dekat facebook? Maaf biasanya saya tak layan sangat friend request ni melainkan kalau orang tu kena tanya dulu sebab ada dalam 200 lebih friend request :L Nama facebook ape ye?
laniaz_ said…
you are 14, and i am twenty-ish. haha. abang zainal is better, i think? certainly not uncle :)

wow, 200 friend request. popularnya. Mohd Zainal Ameer. i sent you a facebook message along with my friend request. remember?
oh noo i'm not that old, eventually i'm still 12 though :) gonna be 13 in august :L

er popular tu tak sangat la cuma saya jenis tak layan -.- oh yessai
laniaz_ said…
rajin rajin singgah la blog abang. huu.
linknya? rasa macam pernah jenguk blog tapi lama tak update ;)
laniaz_ said…
http://satukisahuntukselamanya.blogspot.com/

Popular Posts