............PERGI YANG TAK PASTI............

Buntu.

Bukan meniru, tetapi ia memang berlaku.

Bukan meniru artikel terbaru iqbalsyarie. Bahkan berbeza. Dia 'pergi' kerana mencari teman yang sejati. Tetapi tidak saya. Bukan meniru...Tetapi memang perasaan dihantui oleh kata-kata si dia yang saya hormati, dan sayangi... Tapi mungkin dia tidak tahu. Mungkin dia tahu tapi ianya samar di celah-celah cacat dan silap saya.

Tak ada yang tahu mengapa, siapa dan apa yang dikatanya, melainkan saya, dia dan Allah.

Jika kritikan yang selama ini saya terima sering tiada tetapi ada, tidak pernah menggugat perasaan saya untuk terus menulis mengasah pedang masa hadapan yang sudah tersedia di hadapan mata.

Seolah-olah, sudah jelas siapa saya di waktu hadapan.

Tetapi ianya bertentangan dengan ketentuan Allah.

Saya tidak tahu. I haven't got a clue what will happen in the future. I'm not God, I'm not the one who is perfect. I'm not The Prophet, I'm nobody and have nothing to say to those who are a lot solehah(?) than me. Mungkin dia tak tahu yang saya betul-betul terasa and it affected my ambition too. It affected me, and now I'm wondering if it's alright to continue my writing in this blog, and yes, I'm thinking to stop everytime I think about her saying, maybe it is strong enough to stop me.

Kalau ada yang cakap,"Berlagak alim." or anything like that, I won't bother. Tapi bila ada yang libatkan syurga neraka, plus about who I am and who I'm going to be, it can actually kill my inspiration. I don't know why, because if it come from a friend, or even someone who I really respect like her, and him and him and her, I might think that quotation is nothing.

Tapi.. Ini datang dari seorang yang sangat penting. And before this pun memang dia ada cakap tapi saya cuma anggap itu satu bentuk peningkatan diri dan disebabkan itulah buat saya kuat tapi kali ni, saya rasa lain. Mungkin petunjuk bahawa saya perlu berhenti?

By the way, saya betul-betul terasa dan perasaan ini terasa lain. Tak tahu kenapa tetapi terasa lebih sakit dari sewaktu kena fitnah(please janganlah berprasangka) dan dia percaya pada fitnah tu dulu. In the morning I woke up I can smile perfectly and I thought,"Okay... Saya kuat. Itu cuma ujian." but again, benda yang sama berlaku dan saya tak tahu sama ada ianya ujian, atau petanda bahawa saya tak layak untuk meneruskan tinta di blog ini lagi.

Kerana itu, saya mohon untuk berhenti. I'm not sure if it's a break, or the end of everything. Apatah lagi bila tegok respon orang-orang sekeliling saya, I think dia(?) iss right. I read all the things I've written in my blog and facebook(my wall). Mungkin dia betul, and saya tak layak untuk tulis semua itu and if I become a normal teenager like all people who emailed me it will be the best thing to do but again, sounded so like seorang yang nak berputus asa. Walhal, saya dah berpegang tiada istilah putus asa dalam kamus hidup seorang mukmin.

Saya baru ingat nak tulis, dalam diri seorang muslim itu ada iman. Dan iman itu adakalanya tegar dan adakalanya mendatar and maybe right now iman saya tengah mendatar tapi bila fikir balik, saya tak layak untuk tulis semua tu.

Jangan tanya, powerful sangat ke ayat dia  tu? Atau lemah sangat ke saya ni? I tried to be strong and right now I'm okay cuma bila fikir balik mungkin saya perlu baiki diri dulu until I reach tahap yang si dia nak sangat tu baru boleh teruskan menulis. I might be wrong in your eyes somehow.

Alright, kalau si dia terbaca mungkin saya akan lemah and lemah and lemah lagi. Tapi saya sayangkan dunia blog ni. Saya baca semula artikel saya yang pertama, Kerana Katamu Ianya Mempesona yang bila saya baca balik saya akan ketawa kerana my english waktu tu masih di tahap rendah walaupun English dalam set 2. Plus bila baca balik artikel selepas itu Lembutmu Mempengaruhi Pekerti I smiled again because the quality of my writing yang mengelirukan. Actually, banyak sangat kenangan!

And by the time saya nak berhenti menulis satu ketika dulu pun, saya dihalang oleh those ukhti yang saya sayangi, so I continued... Dan kali ni betul-betul terfikir kata-kata dia. Maybe dia(tak guna english sebab nanti dapat clue dia lelaki ke perempuan) was being aggressive to her words? And so she was being like most people, saying before thinking?

Tapi bila fikir balik, betullah yang dia kata tu. I'm not the one who supposed to write all these posts if you get me, banyak lagi benda yang saya kena tarbiyah diri sendiri. Simpan kata-kata yang nak ditulis tu untuk belasah hati sendiri. Walaupun kadangkala menulis tu membuatkan saya ingatkan diri sendiri tapi, kalau dia tak suka, apa maknanya?

Sudahla tu nanti jadinya orang kata menunjuk, nak pergi pergi je lah or anything like that. Bukan bersangka buruk kerana saya tahu majority yang  follow blog ni yang baik-baik dan ingatkan diri saya juga tapi, if it's not the end of everything, jumpa lagi di lain hari waktu dan saat.

Selasa bermulanya kembara seorang pelajar semula. Cuma hati saya hambar, tak bersemangat lagi dan cita-cta yang dulunya berapi kini malap dan sepi. Rasa macam inspiration yang dulu tu, macam terbunuh. Bukan merajuk, cuma everything is affected and lebih teruk saya takut saya sendiri akan fikir everyone would like me to 'go'. So, before saya melalut or 'berdakwah yang tak patut' lebih teruk, baik saya berhenti.

Mungkin bukan putus asa, mungkin sekadar mencari jawapan atau ketenangan. Dan jawapan dan ketenangan itulah penentuan samada, blog ini akan berlanjutan dengan pertemuan kita dengan artikel-artikel lain atau, hanya sekadar, lambaian yang tak pasti.

Hanya kepada Allah lah, kita berserah.

Dan hanya kepada Dia selayaknya kita mohon pertolongan......................................

Mungkin, juga inilah salah satu titik dalam kehidupan yang bertemakan tajuk blog ini, iaitu mencari dan terus mencari damai yang hilang.

Saya tak mahu tulis "Mencari Dan Terus...." dan "Jumpa La.." Yang biasanya saya tulis setiap kali akhir  artikel kerana sesungguhnya semuanya sangat kabur dan tidak pasti. Biarlah masa menetukan.

Akhirnya, jika ianya akhir kepada setiap yang dituliskan oleh pena penulisan, terima kasih atas semua komen, dorongan oleh pembaca, maaf atas segalanya.

Jika ia sekadar perhentian di tengah jalan musafir seorang pengembara, segala teguran untuk artikel yang lepas dalam usaha pembaikan pengislahan diri amat dialukan.



Mungkin terakhir, mungkin perhentian di tengah musafir,

Iffah, 28 April 2011

Comments

Anonymous said…
what happen? who is that person who have such right to stop you from writing? iffah, no matter what she says (it doesn't matter who said it) you have to focus on w h a t it say or why. and if she told you to stop writing and inspiring others, then what she SAID is wrong!! what happens to amar makruf nahi munkar? so what if what you said is wrong? you already believed it's right. (keyakinan) oneday insyALLAH, others will correct you and you'll be forgiven by HIM if you repent. but stopping yourself from spreading ilham that ALLAH gave to you in your brain right now isn't a very good idea. just take care of that acknowledgement ALLAH gave because people rarely be able to differ between good & bad but you can, mydear, at suchayoungage. if i'm not mistaken a hadith sounds like this, “Orang yang diam dari kebenaran, sama dengan syetan yang bisu.” express what you can for now, for what you already acknowledge. do not let others stop you from doing good. what is that horrible thing that you did until you made her felt that way? just share what you know, and what you can.. for everything you did is not to please others but please ALLAH instead. remember this iffah, he will ask you about your responsibility in acknowledgement, at hereafter, "WHAT DID YOU DO WHEN YOU KNOW SOMETHING WHILE OTHERS DOESN'T?"


by,
-your hopeful reader.
Anonymous a.k.a my hopeful reader,

terfikir panjang baca kata2 ni. it's just that she is too important, almost like without her all my da'wah is just nothing. I'm following the rules of awlawiyyat. which is the most important for me to do right now, who and when to choose and do. I would like to thanked you for such a good reminder and i will continue, it might be a pause until everything is fine because this is not actually a small matter. it won't just affect me but it will affect my whole life and education aswell which is why i had to choose. because whatever i do my name and my age will still be the same. people will look down to me and 'her' if what i say is opposite but again, terasa berdosa juga bila baca semula emel yang dikirmkan kawan-kawan yang berbaur dosa bersama teman lelaki mereka semata. I would like to help them, and insyaAllah. Hopefully it's just a break, not the end of da'wah which is my world. thankyou for you..
Anak Mak said…
assalamualaikum. knp ni??
Waalaikumussalam Anak Mak,

Insyaallah, semanya akan menjad baik. Cuma pause sekejap saja, doakan saya.

Popular Posts