DALAM MENEGAKKAN KEBENARAN

Dalam menegakkan kebenaran itu, banyak caranya.

Asma' Abu Bakar menghantar makanan ke ayahandanya, pun diulang-ulang dalam sejarah.

Pahlawan-pahlawan Islam bertarung nyawa dalam Perang Badar dan Uhud, dijulang namanya.

Islam meraikan pelbagai wadah. Berbuat baik itu banyak caranya.

Kemudian ada juga yang hatinya di lain, namun dek kerana situasi tidak membenarkan, terpaksa memilih cara lain untuk berbakti.

Alangkah tidak adilnya mereka yang memperlekehkan usaha orang lain. Menyindir mahasiswa yang tidak turun berdemonstrasi, menyindir mahasiswa yang menyiapkan assignment, menyindir mahasiswa yang pulang ke rumah setiap minggu. Berhati-hati dalam menyindir orang tak kena masa dan tempat, kalau mahasiswa berkenaan pulang menjenguk ibundanya yang sakit? Kalau yang menyiapkan assignment tu cemerlang dapat praktik ilmu lebih dari dirimu?

Kau nak memperjuangkan kebaikan tak semestinya caramu sahaja yang betul. Kita boleh memperjuangkan nasib bangsa tanpa menghina bangsa yang lain. Kita boleh naik ke atas bersama-sama tak semestinya perlu tindas orang lain. Dakwah itu banyak caranya, salah satunya bukanlah dengan memandang sinis atas usaha orang lain.

You don't have to step over another in order to get to the top.

Ada orang fokus membaiki diri, kelak jika terburu-buru suruh orang lain lakukan sesuatu, kena bash pula 'cakap pandai diri sendiri tak buat'. Betul, islah nafsak wad'u ghairak, tapi, we are dealing with humans. Slow slow. Let them start when they feel comfortable.

Islam itu fleksibel. Work our way to jannah together. Don't step over one another.

Meniti hari-hari saya sebagai mahasiswi, memegang jawatan ini, banyak orang saya temui, tidak begitu berbeza dengan kawan-kawan saya beberapa tahun lepas sewaktu di UK. Bezanya kali ini saya perlu selesaikan masalahnya. Not just as a listener, as a friend. And they are much older. Takdela beza sangat. Kadang-kadang orang yang ditemui, saya tak kenal pun, dan tak tahu datangnya dari mana. It gets difficult sometimes, I have my responsibilities too.

It also shocks me, how very advanced our generation is. 'Kawan-kawan orang putih aku pun tak macam ni' banyak kali saya berfikir sebegini. It worries me, in many circumstances. I get worried about my studies along the way, dealing with all of this too, haha.

Dah lama tak mencoret dari hati sendiri. I really enjoy studying law, sometimes I still wish to study medicine. Other times I want to study linguistics. Many times I want to study Fiqh Usuluddin. A few times I want to study Psychology.

If only immortality is possible, I want to study every degree in this world. If only being at many places at a time is possible, I want to get involved in as many clubs in my campus as possible. If only we get more than 24 hours in a single day, I want to volunteer in as many organisations as I could.

But alas, I'm only human.

Back to original topic, saya rasa kurang senang dengan orang sekarang, particularly youngsters or slightly older, even. Yes what you are promoting is a good thing, but there is a better way to say what you're trying to say. Think for a moment, the audience you're targeting. What could they possibly be  facing? Life and people are a lot more complicated than just wasting time watching TV. There are those that waste time with their smartphones.  but I really feel uncomfortable with how some are very sarcastic towards university students that don't engage in the same activity as theirs.

Don't feel so great because of what you are doing. Jangan jadikan pahala amal kita, terhakis kerana rasa bangga kita kemudian pandang remeh pada orang lain. Kalau kita buat sesuatu kerana Allah, kita ajak orang lain juga kerana Allah. Sabarlah, dalam sesuatu masa itu, orang lain hadapi macam-macam masalah lain. Kita raikan mereka dengan memahami mereka. Ini karang just because they say no to you terus hentam like they don't support you. Membuatkan daku mengetap gigi kegeraman >.< (ada kah perkataan itu?)

Sekian. Rant over.

Mencari dan terus mencari damai yang hilang

Iffah Nabiha binti Ahmad Jailani

13 September 2016

Comments

Popular Posts